Головна » Архів новин

Шановні колеги та відвідувачі сайту!

Радо вітаю вас з нагоди 77-ої річниці Перемоги народів СРСР у Великій Вітчизняній війни і Другій світовій війні, в цілому.

За словами доктора історичних наук С. В. Кульчицького, «Назва "Велика Вітчизняна війна" прийнятна для однієї сторони. Солдатів вермахту або бійців УПА неможливо назвати учасниками ВВВ». І це цілком логічно. Не може, і не буде примирення з нацистами та їхніми прибічниками.

Згідно з даними Енциклопедії історії України (том 1, ст. 667), людські втрати народу України становлять 9 млн осіб, а загальні демографічні втрати з 1 січня 1941 по 1 січня 1945 рр. – понад 13,5 млн осіб. Понад 250 населених пунктів України разом із мешканцями було знищено гітлерівцями.

Народ Української РСР зробив значний внесок у Перемогу. Достатньо буде сказати, що 2 021 українець отримали звання Герой Радянського Союзу. Серед них є й наші земляки. У цей святковий день прошу приєднатися до перегляду документального фільму, присвяченого справжнім героям України.

Президент ЗНКТ Ю. О. Бутенко

Переглядів: 13259 | Дата: 2022-05-09

Напередодні святкування 150-річчя заснування Зміївського ліцею №1 імені З. К. Слюсаренка побачила світ чергова спільна публікація музейного комплексу навчального закладу та Зміївського наукового краєзнавчого товариства.

Бродский Я. И. История Змиевской машинно-тракторной станции (1933–1953 гг.) / Науч. ред. Е. В. Полях; пред. Ю. А. Коловрата-Бутенко. Змиев, 2021. 48 с., ил., карты.

«Рукопись Якова Иосифовича Бродского посвящена первым 20 годам существования Змиевской машинно-тракторной станции. Написанная очевидцем и участником событий, работа представляет значительный интерес приведёнными в ней данными (датами, именами, статистикой). Снабжённая пространными научными комментариями и иллюстрациями, брошюра является не только ценным историческим источником для специалистов, но и познавательной литературой для всех читателей.

Для специалистов в области исторического краеведения, локальной и региональной истории, источниковедения».

История Змиевской машинно-тракторной станции (1933–1953 гг.)

Науч. ред. Е. В. Полях

Переглядів: 13658 | Дата: 2021-10-24

Зміївське наукове краєзнавче товариство висловлює щиру подяку Центру краєзнавства імені академіка П. Т. Тронька та особисто його директору, професору С. М. Куделко, за участь у фінансуванні роботи нашого сайту.

Центр краєзнавства імені академіка П. Т. Тронька був створений наказом ректора Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна 18 березня 2008 року, а його офіційне відкриття відбулося 10 жовтня 2008 року Центр був створений за підтримки Національної спілки краєзнавців України та функціонує як дослідницький підрозділ Каразінського університету. Метою його діяльності є збереження і розвиток давніх традицій наукового краєзнавства Слобідської України, координація краєзнавчих досліджень в Харківському класичному університеті, в Харкові і на Слобожанщині.

Центр краєзнавства імені академіка П. Т. Трронька

Контакти
Адреси: пл. Свободи, 6, Північний корпус, к. 603, м. Харків, 61022, Україна
Тел .: (057) 707 53 85; (057) 705 20 61
Е-mail: tronkocentr@karazin.ua
Сайт: tronkocentr.univer.kharkov.ua

Переглядів: 13461 | Дата: 2021-08-10

2 червня цього року відсвяткувала свій ювілей завідувач відділення мистецтв та літератури Галина Михайлівна Петровська.

1992 року Г. М. Петровська створила творчі об'єднання талантів «Веселка» та «Поетична світлиця». Щорічний організатор творчих вечорів аматорів пера, щорічного свята «День поезії» (Зміївський будинок культури), виставок художників Зміївського району.

Протягом багатьох років збирає матеріали до історії села Геніївка. Постійно друкує біографії видатних земляків.

За свою плідну працю Галина Михайлівна має понад 30 подяк та грамот від органів державної та місцевої влади, громадських організацій. 2015 року за активну пошукову роботу відносно ветеранів була нагороджена медаллю «70 років Перемоги у великій війні» (ВГО «Звитяга») та «За заслуги» ІІІ ступеня (Спілка ветеранів Афганістану). 10 квітня 2016 року нагороджена почесним званням Почесний бакалавр Зміївського наукового краєзнавчого товариства.

Від імені колег по Товариству щиро вітаємо Галину Михайлівну з ювілеєм, бажаємо багатьох років плідної праці на ниві краєзнавства.

Президент ЗНКТ Ю. О. Бутенко
Головний учений секретар ЗНКТ О. В. Бондаренко

Переглядів: 13198 | Дата: 2021-06-05

28 травня – Всеукраїнський день краєзнавства. Це свято було введено відповідно до рішення з'їзду Національної спілки краєзнавців України, який відбувся 23 січня 2017 року. Датою святкування визначили 28 травня. Саме в цей день в 1925 році в місті Харкові почалася перша Всеукраїнська конференція з краєзнавства. Метою свята є привернення уваги українців до діяльності краєзнавців, популяризація історії, культури, мови, звичаїв і традицій українського народу, а також залучення до вивчення і пізнання рідного краю широких верств населення.

Переглядів: 13269 | Дата: 2021-05-28

1-го листопада 2020 року науковий журнал «Змиевское краеведение» було включено до бази  Барселонського університету MIAR.

MIAR збирає дані для ідентифікації та аналізу наукових журналів. Якщо який-небудь ISSN введений в поле пошуку, система визначить, в яких базах даних з тих, які передбачені в матриці, індексується журнал, незалежно від того, чи включений він в MIAR, і розрахує свій ICDS (не рахуючи Індекс виживання, якщо він не формується частиною MIAR).

MIAR

MIAR собирает данные для идентификации и анализа научных журналов. Если какой-либо ISSN введён в поле поиска, система определит, в каких базах данных из тех, которые предусмотрены в матрице, индексируется журнал, независимо от того, включён ли он в MIAR, и рассчитает свой ICDS (не считая Индекс выживаемости, если он не формируется частью МИАР).

MIAR recolecta datos para la identificación y análisis de revistas científicas. Si se introduce en la casilla de búsqueda cualquier ISSN el sistema localizará en qué bases de datos de las contempladas en la matriz está indizada la revista, esté recogida o no en MIAR, y calculará su ICDS (sin contar el Índice de Pervivencia si no forma parte de MIAR).

Переглядів: 13225 | Дата: 2020-11-01

20 липня 2020 року вийшов  у світ перший том Зміївської біографічної енциклопедії. У цьому науково-довідковому виданні представлені біографії найбільш відомих та заслужених людей, які народилися або працювали на теренах Зміївського повіту та Зміївського району. На основі великого фактичного матеріалу авторка об’єднала дані про значну кількість видатних уродженців Зміївщини: відомих учених, генералів та адміралів, кіноакторів, священнослужителів, художників, Героїв Союзу РСР, Героїв Соціалістичної Праці, Почесних жителів Зміївського району тощо. Енциклопедія призначена для спеціалістів у галузі історичного краєзнавства та біографістики, учнівської молоді, а також для широкого загалу читачів, що цікавляться історією рідного края. Перший том містить біограми 176 видатних уродженців Зміївського повіту та Зміївського району і складається з 676 сторінок тексту та ілюстрацій

Друк першого тому Зміївської біографічної енциклопедії став можливим завдяки меценатській допомозі Сергія Леонідовича Зозулі та Петра Володимировича Кучкова. Більша частина накладу надійде до шкіл та бібліотек Харкова і Зміївського району. З огляду на невеликий наклад видання, до продажу надійшли лише 18 примірників. Вартість – 350 грн. З приводу придбання звертатися до автора: +38 095-409-11-15 (Євгенія Володимирівна).

Обкладинка

Переглядів: 13644 | Дата: 2020-07-21

10 червня 2020 року головою Зміївської районної державної адміністрації було підписано Розпорядження №151, згідно з яким створено координаційну раду з питань національно-патріотичного виховання при Зміївській районній державній адміністрації. Цим же розпорядженням затверджено склад ради, до якої, серед інших, включено президента ГО «Зміївське наукове краєзнавче товариство»  Бутенка Юрія Олександровича.

Переглядів: 13285 | Дата: 2020-07-21

Щорічно 28 травня в Україні відзначається День краєзнавства. Саме цього дня 1925 року в Харкові розпочав свою роботу Всеукраїнський з’їзд краєзнавців, на якому було ухвалене рішення про створення Українського комітету краєзнавства – предтечі Національної спілки краєзнавців України.

З 2008 р. у Каразінському університеті діє Центр краєзнавства, якому в 2011 р. було присвоєне ім’я академіка П. Т. Тронька. Він став першим в Україні організаційно оформленим осередком наукового краєзнавства у вищій школі. Щорічно проводяться Міжнародні краєзнавчі конференції молодих учених і літні навчально-виробничі краєзнавчі практики, які теж є найстарішими в нашій державі.

З 2014 р. працює Зміївське наукове краєзнавче товариство, яке об'єдную у своїх лавах учених, учителів та краєзнавців-аматорів.

Переглядів: 13156 | Дата: 2020-06-02

16 травня у світі відзначається Міжнародний день біографів. Саме цього дня у 1763 р. в Лондоні відбулася перша зустріч літераторів Семюеля Джонсона та Джеймса Босвелла. В результаті розпочалася робота над двотомною книгою «Життя Семюеля Джонсона», яка вважається найвидатнішим англомовним біографічним твором усіх часів. Книга, над якою Дж. Босвелл працював 28 років, стала першим взірцем біографічного твору сучасного типу, якому була притаманна скрупульозна точність оповіді, реалізм і водночас – образність викладення. Незважаючи на більш ніж поважний вік біографічного жанру (який у європейській традиції бере свої витоки від епохи класичної давньогрецької культури), він був і залишається одним найбільш популярних серед авторів та улюблених читачами.

Біографістика, біографіка – наукова історична дисципліна, що досліджує теорію, методологію, історіографію, історико-біографічну термінологію, проблематику джерелознавства на складання біографій та види біографічної продукції.

В Україні біографістикою, історично-біографічниими дослідженнями займається Інститут біографічних досліджень Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського, Зміївське наукове краєзнавче товариство, Центр краєзнавства імені академіка П. Т. Тронька та інші академічні інституції.

Термін «біографістика» замінив термін «біографіка», що використовувався в широкому плані на позначення літературно-біографічного жанру. Тому розрізняють:

  • «донаукову» біографістику (від доби античності) та
  • наукову біографістику (від кінця XVIII ст. до початку XIX ст.).
Переглядів: 13154 | Дата: 2020-06-02

1 2 3 ... 12 13 »