Головна » 2020 » Июнь » 02

Щорічно 28 травня в Україні відзначається День краєзнавства. Саме цього дня 1925 року в Харкові розпочав свою роботу Всеукраїнський з’їзд краєзнавців, на якому було ухвалене рішення про створення Українського комітету краєзнавства – предтечі Національної спілки краєзнавців України.

З 2008 р. у Каразінському університеті діє Центр краєзнавства, якому в 2011 р. було присвоєне ім’я академіка П. Т. Тронька. Він став першим в Україні організаційно оформленим осередком наукового краєзнавства у вищій школі. Щорічно проводяться Міжнародні краєзнавчі конференції молодих учених і літні навчально-виробничі краєзнавчі практики, які теж є найстарішими в нашій державі.

З 2014 р. працює Зміївське наукове краєзнавче товариство, яке об'єдную у своїх лавах учених, учителів та краєзнавців-аматорів.

Переглядів: 13143 | Дата: 2020-06-02

16 травня у світі відзначається Міжнародний день біографів. Саме цього дня у 1763 р. в Лондоні відбулася перша зустріч літераторів Семюеля Джонсона та Джеймса Босвелла. В результаті розпочалася робота над двотомною книгою «Життя Семюеля Джонсона», яка вважається найвидатнішим англомовним біографічним твором усіх часів. Книга, над якою Дж. Босвелл працював 28 років, стала першим взірцем біографічного твору сучасного типу, якому була притаманна скрупульозна точність оповіді, реалізм і водночас – образність викладення. Незважаючи на більш ніж поважний вік біографічного жанру (який у європейській традиції бере свої витоки від епохи класичної давньогрецької культури), він був і залишається одним найбільш популярних серед авторів та улюблених читачами.

Біографістика, біографіка – наукова історична дисципліна, що досліджує теорію, методологію, історіографію, історико-біографічну термінологію, проблематику джерелознавства на складання біографій та види біографічної продукції.

В Україні біографістикою, історично-біографічниими дослідженнями займається Інститут біографічних досліджень Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського, Зміївське наукове краєзнавче товариство, Центр краєзнавства імені академіка П. Т. Тронька та інші академічні інституції.

Термін «біографістика» замінив термін «біографіка», що використовувався в широкому плані на позначення літературно-біографічного жанру. Тому розрізняють:

  • «донаукову» біографістику (від доби античності) та
  • наукову біографістику (від кінця XVIII ст. до початку XIX ст.).
Переглядів: 13150 | Дата: 2020-06-02